• Czakó Vendégház
  Egész évben!

  megnézem
 • Várjuk vendégeinket
  Szilvásváradon!

  megnézem
 • Ár:2.500 Ft-tól

  Szeretettel várjuk
  A Czakó Vendégházban!

  megnézem
 • Millenniumi Kilátó
  A közelben

  megnézem
 • Fátyol-vízesés
  15 perc a háztól Kisvasúttal

  megnézem
 • Lipicai ménes
  A szomszédban!

  megnézem
 • Bükk-fennsík

  megnézem
Ősember-barlang

Az Istállós-kő a Bükk hegység legmagasabb pontja, Magyarország 5. legmagasabb hegycsúcsa. A Mátrában fekvő csúcsok után a legmagasabb. A Bükk-fennsík délnyugati peremén helyezkedik el. Szilvásváradról könnyen megközelíthető pár száz méteres, korláttal kiegészített út vezet fel az oldalában lévő Istállós-kői-barlangig.
A barlang feltárását 1911-ben Roskó Pál kezdte meg, a gazdag régészeti lelőhelyen azóta többször is végeztek ásatásokat. Az itt talált leletek 30-40.000 évesek, előkerültek tundraszarvas-, barlangi medve-, ősbölény- és bivalymamut csontok és agyarak, kő- és csonteszközök, valamint egy őskőkori tűzhely, mely a Magyar Nemzeti Múzeumban került kiállításra.

Az Istállós-kői-barlang egyike a négy, Magyarországon biztos és alapvető leletegyüttest szolgáltató barlangnak (Diósgyőr-tapolcai, Istállós-kői, Peskő-barlang, Szeleta-barlang). Elnevezéseként az Istállóskői-barlang, Istállós-kői barlang, Istállóskői barlang, Istállóskői Ősember-barlang alakok is elterjedtek. Kataszteri száma: 5341-1, a Bükkben található. Régészeti jelentőségű, 1944-ben védetté, 1982-ben fokozottan védetté nyilvánított természeti érték.

A hatalmas, háromszög alakú bejárat egy földtani törésvonal mentén alakult ki; mögötte egyetlen, tágas termet találunk. Triász mészkőben kialakult inaktív forrásbarlang, hossza 57 méter.

/forrás: wikipedia/

 

Ajánlataink!

Összes ajánlat

A környék látnivalói:



Szilvásvárad és a környék látnivalói, nevezetességei:

Képek a vendégházról

Képgaléria

Üdvözöljük a Czakó Vendégház honlapján!


Programlehetőségek, Szolgáltatások
Szilvásvárad és a környék bemutatása

Kevés olyan település akad, amely kis méretével ellentétben oly sok ajándékát őrzi a természetnek és az emberi szellemnek, mint Szilvásvárad. A Bükk hegység már önmagában a látnivalók kimeríthetetlen sokaságát kínálja a pihenni, túrázni vágyóknak...
Tovább