• Czakó Vendégház
  Egész évben!

  megnézem
 • Várjuk vendégeinket
  Szilvásváradon!

  megnézem
 • Ár:2.500 Ft-tól

  Szeretettel várjuk
  A Czakó Vendégházban!

  megnézem
 • Millenniumi Kilátó
  A közelben

  megnézem
 • Fátyol-vízesés
  15 perc a háztól Kisvasúttal

  megnézem
 • Lipicai ménes
  A szomszédban!

  megnézem
 • Bükk-fennsík

  megnézem
Források

Szalajka-forrás


A Szalajka-forrás a Bükkben található Szalajka-völgy azonos nevű patakjának fő táplálója. Megközelítően 450 méter magasan fakad, vízgyűjtő területe körülbelül 10 km2. A Bükk hegység legcsapadékgazdagabb területéről (Nagy-fennsík nyugati töbrei) szállítja a vizeket, föld alatti úton a Szalajka völgyébe.
Legnagyobb vízhozama meghaladja az 1 m3/másodperc értéket, amíg a legkisebb vizek idején alig 3 liter másodpercenként. Átlagban azonban elmondható, hogy a 70 liter/másodperc értéket tartja.

Eredetileg a forrás, a mostani helyétől körülbelül 50 méterre délre tört fel. Azonban a 60-as évek vízfeltáró kutatásai érdekében, a mostani helyszínen tárót hajtottak a hegybe, a forrást megcsapolandó.
A forrás maga – feltételezhetően – hatalmas barlangrendszerből tör elő, amelyet még nem tártak fel. A forrás rendszeréhez tartozik – többek között – a Hármaskúti-víznyelőbarlang is, amely 3,5 km-es légvonalbeli távolságával, legalább kétszer ennyi föld alatti járatot tartalmazhat. Egyes mérések szerint a Diabáz-barlang – amely a Garadna-forráshoz tartozó rendszer része –, áradás során megfestett vize, a Szalajka-forrásban is megjelent (5,5 km légvonalban), azaz bifurkál.

 

A Szikla-forrás és a Pénzes-tó

A Szikla-forrás mint ritka természeti jelenség, nemcsak a Szalajka-völgynek és a Bükki Nemzeti Parknak, hanem hazánknak is kiemelkedő természeti értéke. A forrás a Szilvásváradra nyíló Szalajka-völgy egyik fő táplálója. A forrás környezetében levő kőzeteket - a völgy fölé magasodó Bükk-fennsíkot felépítő mészkőrétegeket és a Szalajka-völgy középső és alsó szakaszán települő lemezes agyagpalarétegeket - a Bükk-hegységet évmilliókon át ért erőhatások közel függőleges helyzetbe gyűrték. A két kőzettípus találkozásánál az ellenállóbb mészkőrétegek gerinceként emelkednek ki a gyorsabban pusztuló agyagpalából. A kőzetrétegek csapása közel merőleges a völgyre, így a mészkő a völgyoldalakon kiugró sziklafokok alakjában jelenik meg. Ilyen mészkőszirt aljában fakad a Szikla-forrás is. A forrás vize egy 3-4 méterig járható barlangjáraton át tört felszínre. A forrás feletti vízgyűjtő területen a mészkőre hulló csapadék a kőzet repedésein lefelé szivárogva, a mészkövet e repedések mentén oldva, a forrásig egyre tágabb járatokat alakított ki. A vízgyűjtő terület agyagpalából álló részén a csapadék a felszínen lefolyva, a mészkőhöz érkezvén szintén a mélybe húzódott. Az egyesült vizek egy nagyobb barlangrendszert alakítottak ki. A vizek kinyerésére feltárást és forrásfoglalást indítottak a környező települések vízellátása érdekében. A tág járatok, a gyors lefutás miatt a forrás a csapadékviszonyokban történő változásokat gyorsan, 1-2 napon belül követi vízhozam változásaiban. A forrás vízhozama a csapadékviszonyok függvényében 0-10000 liter percenként, csapadékszegény időszakokban hónapokra elapadhat. A vízgyűjtő terület a forrástól K-re húzódó területrész. Nagysága kb. 4-6 km2-re tehető. A látványos forrást megjelenési formája a völgy egyik legfontosabb geológiai formakincsévé teszi.

A forrásnál található kis tóba pénzt dobni, állítólag szerencsét hoz. Innen a Pénzes-tó elnevezés. Sokan élnek is ezzel a lehetőséggel, különböző kívánságok kíséretében nem kevés pénzérme kerül a tavacska fenekére.

 

Ajánlataink!

Összes ajánlat

A környék látnivalói:Szilvásvárad és a környék látnivalói, nevezetességei:

Képek a vendégházról

Képgaléria

Üdvözöljük a Czakó Vendégház honlapján!


Programlehetőségek, Szolgáltatások
Szilvásvárad és a környék bemutatása

Kevés olyan település akad, amely kis méretével ellentétben oly sok ajándékát őrzi a természetnek és az emberi szellemnek, mint Szilvásvárad. A Bükk hegység már önmagában a látnivalók kimeríthetetlen sokaságát kínálja a pihenni, túrázni vágyóknak...
Tovább