• Czakó Vendégház
  Egész évben!

  megnézem
 • Várjuk vendégeinket
  Szilvásváradon!

  megnézem
 • Ár:2.500 Ft-tól

  Szeretettel várjuk
  A Czakó Vendégházban!

  megnézem
 • Millenniumi Kilátó
  A közelben

  megnézem
 • Fátyol-vízesés
  15 perc a háztól Kisvasúttal

  megnézem
 • Lipicai ménes
  A szomszédban!

  megnézem
 • Bükk-fennsík

  megnézem
Múzeumok

Szabadtéri Erdei Múzeum Szilvásvárad

A Szalajka-völgy egyik mellékvölgyében, a Horotnában berendezett múzeum az erdő és az ember kapcsolatát: a különböző erdei munkák eszközeit, termékeit, az erdei mesterek életmódját, építményeit mutatja be.

A régi erdei mesterségek közül az ölfavágás, a mészégetés, a szénégetés és a zsindelykészítés eszközeit lehet megtekinteni. Láthatók az „erdei emberek” által épített sajátos kunyhóformák is. Eredeti állapotban, korhűen berendezve építették fel az erdei munkások és fuvarosok nyomorúságos
szálláshelyeit, összegyűjtve a kezdetleges munkaeszközöket, szerszámokat, szemléltetve az ősi munkafolyamatokat.
Rekonstruálták a fa szállításának egyes módszereit: a szekéren, a szánon való szállítást, a csúszdát és a kézzel húzott füles szánkót. Megtekinthetők a favágás termékei: a rönk, a bányafa és a cserkéreg, és bemutatják a gyantakészítés eszközeit is.

Láthatók az üvegkészítéssel és az ehhez szükséges hamuzsírfőzéssel kapcsolatos, javarészt rekonstruált épületek és eszközök. Az épületek eredeti, XVIII. századi változatai valamikor a környező répáshutai, cserépfalusi erdőkben álltak.

Nyitva tartás: Korlátozás nélkül látogatható.

Cím: Szilvásvárad, Szalajka-völgy
Telefon: 36 355 112
Fax: 36 564 004

 

Erdészeti Múzeum

Ágazatonként mutatja be a régi munkaeszközöket, tárgyi- és írásos emlékeket az erdészeteknél folyó

munkákról.
Nyitva tartás (hétfőtől - vasárnapig):
január1 - március 31.: 9-14 óráig
április 1 - április 30.: 9-16 óráig
május 1 - szeptember 30.: 9-16.30 óráig
október 1 - október 31.: 9-15 óráig
november 1 - december 30.: 9-14 óráig

forrás: www.szilvasvarad.hu

A Szilvásvárad környéki, Bükk hegységi erdők 19-20 század eleji erdőgazdálkodásaihoz kapcsolódó helytörténeti dokumentumok, használati tárgyak kerültek kiállításra.
A Bükk hegység nagyvadait, állatvilágát bemutató diorámát pedig az Erdészeti Múzeum Természettudományi kiállításán tekinthetik meg a látogatók kitömött, preparált állatokkal.

 

Lótörténeti Múzeum

Az 1860-ban épült klasszicista stílusú istállóban láthatjuk ma is a ménes legszebb ménjeit, illetve az irodák helyén a Lótörténeti kiállítást.
A tárlaton a lipicai ló történetét, a fajta magyar ágának kialakítását, a lovas élet és fogatolás szerszámait, eszközeit és elért eredményeit lehet megismerni. A lóábrázolások - festmények, szobrok és fotók - pedig segítenek abban is, hogy a laikus látogató "nyugalmi helyzetben" alaposan szemügyre vehesse ennek a több mint 400 éve fajtisztán tenyésztett, szakértők által "barokkosnak" nevezett, de mindenképp pompát és eleganciát sugárzó lófajtának a vonásait.

A ménistálló épülete őrzi a 150 éves berendezést - a míves vasráccsal elválasztott karámokban, öntöttvas névtáblák alatt, tehát mai szemmel nézve szokatlanul elegáns körülmények között élnek a törzsmének, a legkiválóbb apa állatok.
Mivel a szilvásváradi lipicai elsősorban fogatos használatra kiváló, igazán témába vág a Ménesudvarban berendezett Kocsikiállítás.

Szervezett program keretében a falu határában legelő ménes is látogatható.

 

Orbán-ház

Az Orbán-ház története

Szilvás
– 1906-tól Szilvásvárad – patak menti és egyben út menti település. Fő utcája a telkes parasztok lakóházaival, a Nagy sor, ma Miskolci út. Ezen a soron áll a falumúzeum épülete, az Orbán-ház.

Az Orbán család őse a hagyomány szerint 1660 körül költözött Pétervásáráról a faluba, mint a Keglevich földesúr ispánja, aki Pétervására és Szilvás birtokosa is volt. A család ismeretlen időben nemességet nyert és
a XIX. században ezen a telken lakott.

A Miskolci út 58. számú házat, a mai kiállítóhely épületét Orbán Mihály építette 1880 körül, maga és egyik fia számára. 1895 körül az egész házsorral együtt a ház is leégett és ezután alakították ki mai állapotát. A fa ámbitust kicserélték kőlábasra, falait 80 cm-rel felmagasították. Az ajtók, ablakok és a mennyezet a század utolsó évtizedének a módosabb gazdákhoz illő építési szokásait tükrözi.

A műemléki helyreállítás során (1978-1982) a lehetőség szerint megtartották az eredeti állapotot, csupán a terméskő palafedést cserélték ki műemléki palára. Ekkor került elő a vakolat alól a 3. helységben egy faház zsilipelt falszerkezete és ajtókerete, amit a kőházba annak idején beépítettek. A faépítmény korát a XVIII., esetleg XVII. századra becsülhetjük.

A múzeum 1983. április 22-én nyílt meg. A „Bükk természeti képe” című kiállítás a Bükk hegység csaknem 300 millió éves, történetét mutatta be 2004-ig. 2010-ben - az önkormányzat jóvoltából - ős-, helytörténeti és néprajzi kiállítás nyílt. A múzeum az állandó kiállítás mellett időszakos gyűjtemények és kiállítási tárgyak bemutatását is lehetővé teszi.

 

 

Az Orbán-házban tekinthetők meg az Ősember barlang bizonyos leletei is.

 

Történelmi Panoptikum

Királyi koronák – Koronás királyok Magyarország ezeréves történetében.
A kiállításban a Vérszerződés jelenete és Magyarország megkoronázott királyai láthatók.

A Panoptikum Szilvásvárad központjában a buszparkoló mellett, önálló épületben látogatható.

Nyitvatartás: Minden nap 9.00 - 18.00 óráig, október 1-től február 28-ig csak szombat és vasárnap 10.00 - 16.00 óráig

Cím: 3348 Szilvásvárad, Park u. 32.
Telefonszám: +36 30 445 2075
Kapcsolat: Kovács András
GPS koordináták: 48.1031 / 20.3929

Szálláshelyünkről minden látnivaló könnyen elérhető.

 

Ajánlataink!

Összes ajánlat

A környék látnivalói:Szilvásvárad és a környék látnivalói, nevezetességei:

Képek a vendégházról

Képgaléria

Üdvözöljük a Czakó Vendégház honlapján!


Programlehetőségek, Szolgáltatások
Szilvásvárad és a környék bemutatása

Kevés olyan település akad, amely kis méretével ellentétben oly sok ajándékát őrzi a természetnek és az emberi szellemnek, mint Szilvásvárad. A Bükk hegység már önmagában a látnivalók kimeríthetetlen sokaságát kínálja a pihenni, túrázni vágyóknak...
Tovább