• Czakó Vendégház
  Egész évben!

  megnézem
 • Várjuk vendégeinket
  Szilvásváradon!

  megnézem
 • Ár:2.500 Ft-tól

  Szeretettel várjuk
  A Czakó Vendégházban!

  megnézem
 • Millenniumi Kilátó
  A közelben

  megnézem
 • Fátyol-vízesés
  15 perc a háztól Kisvasúttal

  megnézem
 • Lipicai ménes
  A szomszédban!

  megnézem
 • Bükk-fennsík

  megnézem
Lipicai ménes

A Lipicai ménes Szilvásváradon

A fajta karakterének megőrzése érdekében 1950-ben épült Csipkéskútra, a csikónevelő telep és megindult a lipicai fajta áttelepítése Bábolnáról a Bükk-hegységbe, illetve Szilvásváradra.

Szilvásvárad és környéke, a Bükk-hegység a mai Magyarországon belül az a tájegység, mely természeti adottságaiban leginkább hasonlít a kitenyésztés eredeti helyéhez, Lipicához. Talajviszonyaiban, növényzetében, tengerszint feletti magasságában, klímájában itt sikerült megtalálni azt a helyet, mely hosszú távon garantálja e tradicionális fajta, környezet által befolyásolt jellegének megőrzését.

Jelenleg 72 törzskanca van, évjáratokkal együtt ez 230-240 lovat jelent. Három ménesben tartják a lovakat, a hagyományoknak megfelelő módon, természetes környezetében nevelik fel őket. Ehhez a Bükki Nemzeti Park magasan fekvő hegyi legelői ideális, érintetlen és szinte korlátlan életteret biztosítanak a lovaknak.
Az anyakanca ménes az idei csikókkal Szilvásváradon van. Az 1-3 éves korú csődörcsikók ménese a Bükk-fennsíkon, Csipkéskúton található, ezenkívül a növendék kancacsikók alkotnak még egy külön ménest.

A csikókat 6 hónapos koruk körül, ősszel választják le, ezután a kanca- és méncsikók egy helyre kerülnek. A következő év tavaszán, éves koruk körül, ivaronként elkülönítve külön csikónevelő telepekre kerülnek. A lipicai lovat négyéves korában veszik tenyésztésbe. Ezért egészen három és fél éves korukig a csikóménesben nevelkednek. Ekkor egy tenyésztői bizottság megszemlézi az évjáratot, és kiválogatja a tenyészanyag-utánpótlást, szem előtt tartva, hogy minden kancacsalád és törzs megfelelő számban kell, hogy utánpótlásra kerüljön. Emellett a küllem és a mozgásbírálat képezi a szelekció alapját. A fennmaradó lovakat eladják a hagyományosan ősszel tartott lóárverésen.

Ma Szilvásváradon élő lipicai törzsek: Pluto, Conversano, Favory, Maestoso, Neapolitano, Siglavy Capriola, Incitato és Tulipán

 

Lovas múzeum

A kastélytól alig 100 méterre, hatalmas gesztenyefák árnyékában áll a volt grófi ménistálló, amely 1860-ban épült. Itt láthatóak a Lipicai ménes legszebb apaállatai, s itt alakították ki 1969-ben a Lovas Múzeumot, ahol a lipicai ló történetét, a lovas élet és fogatolás szerszámait, eszközeit és elért eredményeit lehet megtekinteni.

Nyitva tartás:
kedd - vasárnap: 9.00 - 12.00 óráig, 13.00 - 17.00 óráig
hétfő: szünnap

Cím: Szilvásvárad, Park utca 8.
Telefon/fax:  36 564 400

 

Ajánlataink!

Összes ajánlat

A környék látnivalói:Szilvásvárad és a környék látnivalói, nevezetességei:

Képek a vendégházról

Képgaléria

Üdvözöljük a Czakó Vendégház honlapján!


Programlehetőségek, Szolgáltatások
Szilvásvárad és a környék bemutatása

Kevés olyan település akad, amely kis méretével ellentétben oly sok ajándékát őrzi a természetnek és az emberi szellemnek, mint Szilvásvárad. A Bükk hegység már önmagában a látnivalók kimeríthetetlen sokaságát kínálja a pihenni, túrázni vágyóknak...
Tovább